Sportovci nejen na hřištích, ale i na nástěnkách

Tento týden se nese ve znamení sportu nejen na závodech v Turnově, Dolní Branné a Jilemnici, ale také na nástěnkách.

Podívejte se, co lze vytvořit z alobalu.

20230516 130759  20230516 13081720230516 130804  

Náročný týden

Čeká nás velmi náročný týden

  • v úterý 16. 6. vysíláme dvacet pět soutěžících z druhého stupně na Pohár rozhlasu do Turnova (atletika)
  • ve středu 17. 6. dalších patnáct závodníků a závodnic z prvního stupně do Dolní Branné (přespolní běh)
  • ve čtvrtek 18. 6. vysíláme soutěžní družstvo na dopravní soutěž a navíc k tomu máme ve škole tři divadelní představení
  • v pátek 19. 6. pojede cca čtyřicet sportovců z 1. stupně na Atletický trojboj do Jilemnice 

Deváťáci básní

Devátá třída skladála básně na téma dveře. 

Všechny byly nádherné. Nejvíce mě ale zaujaly následující verše:

"Kdo si v samém konci věří,

ten vždy projde kolem dveří.

Jedny z nich jsou správná volba, 

......................

jedny dveře, jedna šance!"

"Překážková" dráha a výměnný obchod

Jedna ze tříd vytvořila při "úprku" na oběd svým spolužáků uprostřed vestibulu "překážkovou dráhu. Pozoruhodné je, jak jsou tašky srovnané "v lajně".

A že bylo na co prchat! K obědu byl buď gulášek nebo buchty. Někteří šikulové dokonce při jídle provozovali výměnný obchod (za půlku guláše vyměnili buchtu😀).

20230511 133824

Bulgur?

V úterý byl k obědu houbový bulgur.

Co jsou ty bílé kuličky zač?

Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů.

Vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. Bulgur je již předvařený (narozdíl od jednoduše drcené pšenice označované jako šrot), a to usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Mnohdy ho stačí jen nechat nabobtnant ve vodě a smíchat s dalšími přísadami bez následného tepelného zpracování.

Jak uvařit bulgur? - NÁVOD | Naturalek.cz

 

přesná fakturační adresa: 
Základní škola a Mateřská škola Josefa Šíra, Horní Branná, příspěvková organizace, Horní Branná 257, Horní Branná, 512 36

e-mail: skola@zshb.cz

tel: mobil: 737 463 177, ředitelna: 481 584 216, sborovna: 481 584 036
vedoucí školní jídelny a hospodářka: 481 584 258, školní jídelna: 481 584 035, jidelna@zshb.cz

IZO: 102442797, IČO: 00854778, číslo účtu: 260723774/0600